02 80 50 380 info@ospo-slb.si

Nacionalno preverjanje znanja – NPZ

 
 
Nacionalno preverjanje znanja (NPZ) se izvede skladno s 👉 Pravilnikom o nacionalnem preverjanju znanja v osnovni šoli vsako leto v marcu/aprilu za učence 3., 6. in 9. razreda. 
Z NPZ se preverjajo cilji in standardi znanja, določeni z učnim načrtom. Na tej podlagi se ustrezno načrtuje nadaljnje vzgojno-izobraževalno delo. Dosežki NPZ so hkrati dodatna informacija o znanju učencev.
NPZ je za učence 3., 6. in 9. razreda obvezno, kar velja tudi za učence, ki se izobražujejo na domu. 
Učenci 3. in 6. razreda ob koncu pouka prejmejo obvestilo o dosežkih pri NPZ, učenci 9. razreda pa zaključno spričevalo z dosežki pri NPZ.
Dosežka učencev v 9. razredu iz učnega jezika (slovenščine oz. italijanščine ali madžarščine na narodno mešanih območjih) in matematike se upoštevata kot eno od meril za izbiro kandidatov v primeru omejitve vpisa v programe srednjega poklicnega izobraževanja, srednjega strokovnega izobraževanja ter gimnazij – podrobne informacije o tem so določene s posebno 👉 odredbo.
Več informacij si lahko preberete v publikaciji 👉 Informacije za učence in starše (obvestilo v tiskani obliki bodo prejeli učenci v šoli).
 
NPZ 2024/2025, 3. razred
Nacionalno preverjanje znanja v 3. razredu bo potekalo iz naslednjih predmetov:
NPZ 2024/2025, 6. razred
Nacionalno preverjanje znanja v 6. razredu bo potekalo iz naslednjih predmetov:
 
NPZ 2024/2025, 9. razred
Nacionalno preverjanje znanja v 9. razredu bo potekalo iz naslednjih predmetov:
Primeri nalog s preteklih NPZ-jev
Učenci se lahko preizkusite v znanju nalog s preteklih NPZ-jev na naslednji povezavi.
 
Podrobnejše informacije najdete na spletni strani: https://www.ric.si/nacionalno-preverjanje-znanja/splosne-informacije/
Dostopnost