02 80 50 380 info@ospo-slb.si

KOTIČEK ZA UČENCE

 NEKAJ NASVETOV ZA UČINKOVITEJŠE UČENJE

 

Z možgani je podobno kot z mišicami, ki ob redni uporabi ohranjajo moč in okretnost, ob zanemarjanju pa izgubljajo v življenju že pridobljene sposobnosti. Da telo zmore določene telesne napore, potrebujejo mišice stalno vadbo. Podobno tudi možgani potrebujejo miselno vadbo, da zmorejo premagovati miselne napore.

 

Kako se učinkovito učiti? https://www.youtube.com/watch?v=beOGRjdfsdY

Kako se moraš učiti? https://www.youtube.com/watch?v=ipCsU2ax9S4

 

Kakšen je tvoj učni stil

 

BRANJE

 

BRALNA HIŠICA

 

NEKAJ KRATKIH SPROSTITVENIH TEHNIK

 

Vsak od nas je že kdaj začutil strah in stres pred testom, spraševanji, govornimi nastopi ipd. Pomembno je, da se ta strah in stres naučimo obvladovati. Pri tem nam lahko pomagajo različne tehnike sproščanja. Sproščanje nam prinaša boljše počutje, lepše misli in prijetnejša čustva. Sproščamo se lahko na različne načine:

 • preko izvajanja različnih aktivnosti, ki jih imamo radi, kot so na primer športne aktivnosti, hobiji, vrtnarjenje, poslušanje glasbe ali igranje na inštrument, branje, ustvarjanje;
 • lahko pa se sproščamo s pomočjo tehnik sproščanja, ki so usmerjene neposredno v doseganje sprostitve – nekaj tehnik je predstavljenih tukaj (povezava do Enostavne vaje).

  

NEKAJ ZANIMIVIH POVEZAV ZA PREGANJANJE DOLGČASA

 

 

TEŽAVE NA INTERNETU?

 

Vse o varni rabi interneta najdete na povezavi Safe.si

 

Ste mogoče na internetu naleteli na vsebine, ki se vam zdijo sporne?

Točka za prijavo sovražnega govora in posnetkov spolnih zlorab otrok na internetu se imenuje Spletno oko

 

Center pomoči pri prekomerni rabi interneta, kjer se ukvarjajo z zdravljenjem digitalnih zasvojenosti otrok, mladostnikov in odraslih se imenuje Logout.

  

SPLETNE SVETOVALNICE ZA OTROKE IN MLADOSTNIKE

 

Svetovalnica tosemjaz.net je danes najstarejša in največja mladinska spletna svetovalnica v Sloveniji na področju javnega zdravja, specializirana za strokovno spletno podporo mladim. 

 

TOM je telefon in spletni svetovalec za otroke in mladostnike, ki deluje v okviru Zveze prijateljev mladine Slovenije (ZPMS). V prvi vrsti je TOM nastal kot čustvena opora otrokom in mladim, ki se v procesu odraščanja srečujejo z različnimi vprašanji, dilemami ali stiskami.

  

NEKAJ NASVETOV, ČE SE ZNAJDEŠ V STISKI

 

Stiska v stiski? Povej … nisi sam/a!

Si v stiski? Imaš občutke nemoči, obupa, žalosti in tesnobe? Si brez volje, motivacije, veselja do dela in življenja? Je tvoje počutje večino časa slabo?

Prepoznaj svoje počutje in ukrepaj. Zelo veliko lahko storiš že sam/a!

Obdobje otroštva in mladostništva je pomembno razvojno obdobje odraščanja in osamosvajanja. To obdobje prinaša ogromno soočanj z izzivi, stiskami in težavami, ki mnogokrat pripeljejo do občutka, da so težave s katerimi se srečujemo, značilne samo za nas in da se moramo sami soočati z njimi. V teh trenutkih stiske je pomembno, da si poiščemo socialno oporo, nekoga, kateremu lahko zaupamo in skupaj rešimo težave.

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ), duševno zdravje opredeljuje kot: »Pozitiven odnos do sebe in drugih, uspešno soočanje z izzivi, pozitivna samopodoba, visoko samospoštovanje, občutek moči, optimizem in sposobnost soočanja s težavami.«

Vsak posameznik se na stres in razne stiske odziva zelo različno, odvisno od njegove starosti, osebnostnih značilnostih in stila soočanja s težavami. V stiski so med vedenjskimi in čustvenimi znaki najpogostejši:

 • težave s koncentracijo in z osredotočanjem,
 • hitre spremembe v razpoloženju,
 • jokavost,
 • agresivni izbruhi in vedenjske težave,
 • pretirana odvisnost od drugih,
 • izguba zanimanja za dejavnosti in zavračanje sodelovanja,
 • grizenje nohtov, praskanje,
 • odmikanje od socialnih stikov,
 • odklanjanje šole.

 

KAKO UKREPATI?

 1. Priznaj si, da imaš stisko in težave. Poišči zaupanja vredno osebo in se z njo pogovori. Pogovor o stiski, je eden najboljših načinov, da se izognemo stiski.
 2. Poskrbi zase. Pomisli, kaj te veseli in kaj najraje počneš. Za izboljšanje svojega počutja pojdi na sprehod. Bodi telesno aktiven, saj telesna aktivnost izboljšuje razpoloženje.
 3. Če čutiš hudo stisko ali imaš samomorilne misli, poišči strokovno pomoč v organizacijah. Lahko se obrneš na šolsko svetovalno službo, svojega osebnega zdravnika ali na eno od številk namenjeno osebam v stiski:
 • 112 – center za obveščanje (za takojšnjo nujno pomoč)
 • 116 111 – TOM – telefon za otroke in mladostnike (vsak dan med 12. in 20. uro)
 • 01 520 99 00 – Klic v duševni stiski (vsak dan med 19. in 7. uro zjutraj)
 • Posvet – Center za psihološko svetovanje – 031 704 707
 • Psihološka svetovalnica TU SMO ZATE – 031 778 772
 • Svetovalni center za otroke, mladostnike in starše Maribor – 02 234 97 00
 • Društvo za psihološko svetovanje Kameleon
 • Spletna svetovalnica To sem jaz 
 • Pogovori se s študentom psihologije Maribor – dspm@gmail.com

 

Povezave do spletnih strani in pomembnih gradiv:

Spletna svetovalnica To sem jaz 

Mladostniki o duševnem zdravju (NIJZ)

Duševno zdravje otrok in mladostnikov v Sloveniji (NIJZ) 

ŽIV? ŽIV! – spletna postaja o duševnem zdravju in samomoru

Dostopnost